37. Galijola – rezultati

Održana je Galijola 2019., 37. najstarija odobalna regata na našem dijelu Jadranskog mora.
Premda je skraćena ruta za 25 nautičke milje zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, stoga je odlučeno da svjetionik Zaglav bude najjužnija točka i okretište jedriličara, regata je iznova ispunila sva očekivanja.
Istinski znalci pokazali su strpljenje i vještinu upravljanja po vjetrovima različitih smjerova i jačine od 1 do 6 čvorova i prešli ciljnu liniju ispred Opatijske luke nakon 19 sati boravka na moru, dok je posada posljednje jedrilice prešla ciljnu crtu 25 sati nakon starta.
Posebno zanimljiv bio je dvoboj prvoplasiranih jedrilica, DSK-a sa skiperom Dubravkom Frankovićem i Follow Us-a, sa skiperom Ivicom Ščurićem, dvadestostrukim pobjednikom „Galijola“.
Smisao i draž regate, bez obzira na slabe vjetrove, ogledala se prolaznim vremenima oko svjetionika Zaglava, gdje je posada Follow Us-a prva okrenula u 4 sata i 14 minuta, a slijedili su ih posade DSK-a, Cocoon-a, Tare I, Bokeljke i Selca te nadmetanja koje je uslijedilo nakon neprospavane noći.
Povoljnijim odabirom povratne rute prema Opatiji, posade Selca sa skiperom Ozrenom Lončarićem i Bokeljke sa skiperom Nikom Vuksanovićem,
uspjele su stići vodeće i preuzeti vodstvo nad čitavom flotom, ostvarivši razliku od gotovo jedne nautičke milje, koju su održavali do rt-a Jablanac.
Neznatnim jačanjem vjetra iskusne posade Follow Us-a i DSK-a pretekle su do tada vodeće posade Selca i Bokeljke, te posljednjih 12 nautičkih milja borile se međusobno za svaki dašak vjetra koji bi im osigurao vodeću poziciju.
Uspješnija, spretnija i sretnija je bila posada DSK-a koja je za tri dužine broda pretekla favoriziranu iskusnu posadu Follow Us-a, te uz veliku radost prešla ciljnu crtu u 14 sati i 7 minuta.

Rezultate možete preuzeti ovdje (*.pdf)