Europsko prvenstvo za radio-upravljane (RU) jedrilice klase International One Metre (IOM)

Europsko prvenstvo za radio-upravljane (RU) jedrilice klase International One Metre (IOM)

Europsko prvenstvo za radio-upravljane (RU) jedrilice klase International One Metre (IOM) održano je od 8 do 13. travnja 2018. u Rogoznici u organizaciji JK Val iz Šibenika. Ovo je treće Europsko prvenstvo za klasu IOM održano u Hrvatskoj ( Dubrovnik 2008. Cres 2012. )

Nastupilo je 76 natjecatelja iz 18 država a Hrvatska reprezentacija brojila  je 9 natjecatelja uključujući i tri jedriličara JK Opatija – Roberta Matulju, Roberta Grubišu i Paola Mavričića.

U šest dana održano je 23 jedrenja po jugu promjenjive brzine do 25 čvorova ,tako da su natjecatelji koristili sva tri kompleta jedara.

Robert Matulja je pobijedio u zadnjem jedrenju i ukupno osvojio 8. mjesto. Robert Grubiša je na kraju 21. a Paolo Mavričić kao najmlađi natjecatelj (21 godina) osvojio je 25.mjesto.

Hrvatska reprezentacija je bila uvjerljivo najbolja na Europskom prvenstvu. Europski prvak je Zvonko Jelačić, vice prvak je Ante Kovačević (oba iz JK Zenta-Split). U prvih deset plasiranih nalazi se pet hrvatskih natjecatelja, a svih devet hrvatskih reprezentativaca plasirani su u gornjoj polovici ukupnog poretka.