Galijola 2010 – izvještaj s regate

Izvještaj s regate Galijola 2010 s broda Follow me:
– start u petak u 12 ispred opatijskog mula
– startalo je 10 barki: Follow me, Follow us, Bela Nostra, Plava Vila, Tiffany (elan 434 Impresion), Mick, DSK, Jidula (Elan 33), Mali Mirakul, Canarino Furioso
– puhalo je slabo sve do poslje Rapca kad je počelo jugo, genova i full jedro, jugo lagano diže i stavljamo flok i drugi krat, skačemo po valu kot koza
– u jednoj bordadi stižemo do Galijole u 2 sata ujutro i obilazimo je u širokom luku!
– u krmu niz val glisiranje do 15 kt sa flokom i drugim kratom i tako sve do Velih vrata gdje jugo pada
– od Velih vrata do Mošćenićke drage neka lagana tramutanica i od Drage od Opatije je puhalo s Učke tako da smo to prošli bez stat. Palo je miljon litara kiše po četvornoj barki!
– stigli u cilj u 7:40

Izmjenili su se svi vremenski uvijeti na regatnom polju, od bonace i sunca na staru do jakog juga i obilne kiše.

Regatu je prvi završio Follow us, drugi DSK, i treći Follow me. Ostali su odustali.
DSK je mjerio 38 kt juga!


 

Opatija – Ovogodišnje izdanje 29. Galijole završeno je jutros (8 i 15 h) prolaskom jedrilica Plava vila kao posljednje od četiri jedrilice koje su regatu uspješno privele kraju. Tako je kroz cilj, ispred opatijskog mula, prva prošla posada jedrilice ‘Follow us’ s kormilarom Ivicom Šćurićem.

Na drugo mjesto plasirala se je posada jedrilice ‘DSK’ s kormilarom Christianom Tominićem, dok je treće mjesto pripalo kormilaru ‘Eduardu Ferlanu’ i posadi jedrilice Follow me.

– Ova Galijola je bila teška i tvrda, čak mogu reći i jedna od najtežih do sad. Noćno jedrenje, od bonace do brzine vjetra od 40 čvorova, te vjetra iz raznih smjerova – od istočnjaka, zapadnjaka do juga. Po bonaci smo jedrili punih 8 sati, a onda smo po dobrom vjetru od Crne punte zajedrili drito na Galijolu, i to smo udaljenost od 26 NM prešli u 2 ure, prosjek po vjetru nam je bio 13 milja, rekao je Ivica Šćurić, pobjednik 29. Galijole.

Obzirom da se ova tradicionalna regata održava se pod motom “Galijola – nije za svakoga”, upitali smo i drugoplasiranog o dojmovima s regate.

– Zadovoljni smo kako smo odjedrili. Do Cresa smo jedrili punih 8 sati, dok smo Galijolu okrenuli malo prije pola noći. Pri povratku puhalo nam je jugo oko 36 – 40 čvorova i baš je bio gušt jedrit, kazao nam je Christian Tominić, kormilar broda DSK.

Ukupno je startalo deset jedrilica, a organizatori za izostanak većeg broja natjecatelja ističu loše vremenske prilike i naknadno ubacivanje još jedne regate u termin održavanja Galijole.

Liburnija.net: Marko Šestan, Ivica Šćurić i Christian Tominić @ Opatija

Liburnija.net: Druženje i zakuska @ Opatija